dilluns, 28 de febrer del 2011

retratant la lluna

Hi ha moltes maneres i moments per fotografiar el nostre astre veí; però si el que volem retratar són les formes de la seva superfície, aleshores la nit és un dels millors moments, ja que és quan la lluna destaca entre la foscor del firmament.

En primer lloc, cal que prepararem la nostra càmera. Per observar la lluna amb tots els seus detalls, el que necessitem és un objectiu que ens permeti apropar-nos-hi; per això ens cal la focal més llarga que tinguem.  Així doncs, una  càmera compacta no és la millor opció per fer una fotografia d'aquestes qualitats. El millor és disposar d'una càmera rèflex amb un teleobjectiu llarg. Si no tenim aquest equipament, sempre ens quedarà l'opció de llogar-lo en una botiga especialitzada.

El següent pas és ajustar l'exposició utilitzant el mode manual de la nostra càmera, ja que si utilitzem qualsevol mode automàtic obtindrem la lluna totalment sobreexposada: la nostra càmera veu "nit", però la llum que rep la lluna no deixa de ser la del sol, per tant haurem d'ajustar els paràmetres als valors típics d'un dia assolellat (la famosa regla "sunny f/16" us ajudarà a trobar uns valors adequats per començar). 

També es recomana l'ús del trípode per evitar tremolors. Si no en teniu cap a mà, sempre podeu buscar un suport fix on deixar la càmera i combinar-ho amb l'opció d'un disparador a distància.

Com a recomanació dir que jugueu amb diferents valors d'exposició (fent bracketing) i observeu els resultats, ja que el resultat final no deixa de ser una valoració subjectiva de cadascú.

I tot seguit, una mostra de la lluna feta amb un equip relativament modest, però on ja es comença a percebre el detall que busquem:

lluna
(Olympus e-520 + zuiko 70-300 @ 300mm f:5,6 - 1/320 - ISO100 - Figueres 2009 00h30)

5 comentaris:

  1. fotón!!!!!!!!
    molt ben trobat això de que és la mateixa llum del sol..
    increíble núria :)

    ( i sisi a mí també m'agraden moltísim les fotos de les pinturetes jajaja )

    ResponElimina
  2. nunita m'encanta aquesta entrada! "La lluna destaca entre la foscor del firmament..." oiiiiixxx...!!!

    Un dia faré cas de les recomanacions d'aquesta entrada, PALaBRA! I ja em diràs que tal teacher of main.... :)

    ResponElimina
  3. Mola más cuando hay nubes y salen un poco desenfocadas por la velocidad de obturación, pero la luna sale en foco. Si no lo has probado, pruébalo y ya verás que bonicas XDD

    ResponElimina