dijous, 3 de març del 2011

desenfocant

Quan hom compara una fotografia feta amb una càmera compacta amb la d'una reflex, sense percebre exactament el què, intueix que hi ha alguna cosa que les diferencia en essència: les fotos realitzades amb les  càmeres compactes semblen "massa enfocades". Això és normal, ja que per culpa del sensor que hi incorporen amb prou feines tenen capacitat de desenfocar.

La profunditat de camp és un concepte realment complex si s'estudia en detall, però d'una forma bàsica es podria definir com la part de la imatge que queda "enfocada". Aquesta propietat essencial de la fotografia està en gran part relacionada amb la grandària del sensor (o pel·lícula en cas de la parlar de fotografia analògica): quan més petit és (com és el cas de les compactes), menys capacitat de desenfocar (a igualtat de condicions de la resta de factors). Les càmeres rèflex incorporen un sensor sensiblement més gran i, per tant, poden aconseguir un desenfocament molt més pronunciat.

Existeixen altres factors que intervenen en la profunditat de camp, com ara l'obertura del diafragma: com més lluminós és un objectiu, més desenfocament obtindrem si utilitzem la màxima obertura. La finalitat és aconseguir separar l'objecte fotografiat de la resta d'elements que constitueixen la imatge; aquesta capacitat de seleccionar i diferenciar un objecte de la resta és una manera molt important d'expressar la nostra subjectivitat a l'hora de fotografiar: ens permet dir el que és important per nosaltres i el que no ho és; ens permet desenvolupar, finalment, la nostra capacitat de suggestió.

Tot seguit, una fotografia que exemplifica clarament aquest concepte:

fulla

3 comentaris:

  1. Realment, jugar a enfocar i desenfocar.. és super interessant.. i aconsegueixes fotos genials..!
    A mi és de les funcións tan simples, i alhora que més m'agraden d'una reflex!
    ;)

    PD: Torno a dir-te que, genial el teu blog..!

    ResponElimina
  2. ^^
    Gràcies :)
    Jo també miro d'entrar tot sovint i mirar si puc apendre alguna coseta més sobre fotografia :)

    Algun dia, si vas a fer fotos per Gi o algo, jo m'animo a venir eh!! Un petunas, ens veiem dema guapa.

    ResponElimina
  3. oh! sempre estic probant cosetes amb la profunditat de camp :) tú ja te'n surts ja!
    jajajajaja
    un petoooo :)

    ResponElimina