divendres, 18 de març del 2011

la llum de la nit

Quan la foscor de la nit només és il·luminada per la tènue llum dels fanals, es fa complicat realitzar fotografies: la manca de llum de l'escena dificulta assolir una exposició suficient.

Obrir el diafragma a la seva màxima obertura per fer entrar més llum a través de l'objectiu pot ser insuficient, i augmentar il·limitadament el temps d'exposició només convé en situacions en les que l'objectiu fotografiat és pràcticament estàtic (per evitar que surti mogut) i on disposem d'un trípode per immobilitzar la càmera.

Què podem fer aleshores si qualsevol de les dues condicions anterior no es compleix? La solució passa per augmentar la sensibilitat ISO del nostre sensor (o haver tingut cura d'utilitzar una pel·lícula d'ISO elevat). D'aquesta manera podem aconseguir una exposició de llum suficient, mantenint una combinació obertura/velocitat adient.

Hi haurà un punt en contra: l'augment del gra o "soroll" de la imatge resultant. El fet d'augmentar "artificialment" la sensibilitat del sensor digital es tradueix per una imatge final més sorollosa. En el món analògic, el fet d'utilitzar una pel·lícula més sensible a la llum provoca el conegut efecte de gra, més evident quan més alt sigui ISO/ASA.

De totes maneres, aquest gra o soroll no té perquè sempre ser un efecte negatiu. En fotografia analògica, sobretot, pot donar lloc a efectes pictòrics interessants. Les dues fotografies que es mostren a continuació han estat realitzades amb una de les pel·lícules de negatiu blanc i negre més sensibles que es troben avui en dia: 3200 ASA, és a dir, 32 vegades més sensible que la sensibilitat estàndard (ISO 100):

Ilford Delta Professional 3200 - Nu València

Ilford Delta Professional 3200 - Raph València
Petit apunt: quan parlem d'ASA estem parlant del mateix que ISO.

3 comentaris:

  1. !!!!
    és el que passa sempre al fer fotos quan ja no tens llum suficient.. agafa un gra (soroll parlant tècnicament), que fa que les fotos no quedin bé!

    Tot i he que he de dir, que personalment, m'agrada l'efecte del gra!

    ^^

    ResponElimina
  2. Com bé t'he dit al coment d'aquí dalt, a mi el granet m'agrada, li dona un toc de pel·licula envellida, molt xulo!!

    Si que he vist Habitación en Roma, em va agradar molt, tant la historia (i com s'ho fa per muntarla dins una sola habitació i bany.. i també per el tipus de imatge.. espectaculars alguns dels plans que utilitza Medem!!!) I la BSO... impressionant!!!

    :P

    ResponElimina
  3. Interessant el que expliques! És cert que sol ser complicat fer fotos de nit, però tal i com tu dius incrementar l'ISO és una bona opció. Molt xules les fotos!

    Veient el comentari de la Irina, jo també he vist Habitación en Roma! ;) Pensava fer-ne una entrada aviat al meu blog! :D

    ResponElimina