dilluns, 14 de març del 2011

una decisió difícil

Si els megapíxels no ho són tot i no són l’únic criteri a tenir en compte a l’hora d’escollir la nostra càmera, quins són aleshores els altres factors que hem de tenir presents? Quines característiques s'haurien de valorar a l'hora de comprar-nos una càmera?

El primer factor a tenir en compte és la grandària del sensor (o pel·lícula si parlem de fotografia analògica) que incorpora la càmera. Una càmera compacta sempre tindrà l'avantatge de poder portar-la a tot arreu, però degut al seu sensor de reduïdes dimensions, amb ella mai podrem aconseguir el desenfocament d'una rèflex, ni la qualitat inherent de disposar d'un sensor més gran. Per altra banda, una compacta també tindrà el problema afegit del soroll: quant més petit sigui el sensor, més sorolloses seran les nostres fotos.

Si finalment ens decidim per una càmera rèflex (o per qualsevol càmera amb sensor gran), tampoc totes les eleccions compten per igual. Un dels aspectes més oblidats a l'hora de decidir-se per una o altra és l'objectiu que hi incorpora: els objectius anomenats de "kit" solen ser poc lluminosos. Un objectiu poc lluminós no només implica haver d'incrementar l’ISO (amb el conseqüent augment de soroll que això implica) per obtenir la mateixa exposició que un altre de més lluminós, sinó que tampoc permet aconseguir una capacitat de desenfocament tan gran com la d'un objectiu més lluminós (ja que a més obertura de diagrama, menor profunditat de camp).

Evidentment, invertir més diners en un objectiu de bona qualitat implica fer concessions en altres aspectes; com sempre, la decisió dependrà de les nostres necessitats particulars però conèixer tots els factors que hi intervenen ens ajudarà en la nostra difícil decisió...

En el següent parell de fotografies trobareu un simple experiment en el qual s'ha fotografiat el mateix objecte però amb dues càmeres ben diferents: l'una és una compacta de 14 megapíxels i l'altra una rèflex de només 5 megapíxels, però dotada d'una objectiu lluminós de bona qualitat. Com podreu apreciar, per una banda amb la compacta ha estat impossible aconseguir el desenfocament de la rèflex i, per l’altra, si feu un zoom sobre ambdues imatges, veureu també una diferència notable en qualitat a favor de la rèflex, malgrat la menor resolució:

tasses càmera compacta Sony Cyber-shot DSC-W300 (mode manual f:5,6 - 1/20 - ISO 100)
tasses càmera rèflex Olympus e1 (mode prioritat obertura f:5,6 - ISO 100)

3 comentaris:

  1. jeejej!
    Bueno, algo és algo no, si ja aconseguim que surti una foto nostra al calendari de torn!

    Molt interessant l'entrada d'avui!! A vegades, hi ha coses que hem sonen a xino.. (com a tu els meus grups..!) mica en mica espero ampliar els meus coneixements sobre fotografia, i jo a tu, aportar-te una mica més de culutrilla musical, made in Irina!

    Muaaaaaaa

    ResponElimina
  2. Interessant això dels factors que s'ha de tenir en compte! ;) L'estiu passat vaig fer un curs de fotografia i ens van dir que s'ha d'anar molt en compte a l'hora de comprar una càmera i els objectius. Es veu que normalment els packs aquells que fan a les botigues de càmera més 1 o 2 objectius...normalment aquests objectius són d'unes característiques força dolentes! I que val més la pena comprar-los a part i més a consciència ;)

    Molt curiós l'experiment de la càmera compacta de molts megapíxels i la reflex de pocs. Una bona prova de que els megapíxels no ho són tot!

    ResponElimina
  3. ole! ja han sortit les paraules!
    ara vaig pillant lu dels megapíxels.. son aquests tres puntets quadradets que surten per aquí de tan en tan.. i quan ent tens moooolts i mooolts de diferents colors, els ajuntes i formen una imatge....

    ;)

    ResponElimina